Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka Kurczaka Zapiekane z Marchewką

Udka Kurczaka Zapiekane z Marchewką

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 25

Dodano:

Odsłon: 360

W tym daniu bazę stanowią udka kurczaka, ale całego smaku nadaje marchewka z cebulką. Tak przygotowane udka są kruchutkie, a jednocześnie wilgotne. Marchewka smakuje wyjątkowo. To danie w połączeniu z surówką z kiszonej kapusty i ryżem lub ziemniakami smakuje wyśmienicie. Naprawdę gorąco Polecam! ;)

Składniki

  • Udka z kurczaka- 10 szt.
  • Marchewka- 4-5 sporych sztuk
  • Cebula- 1 duża
  • Czosnek- kilka ząbków
  • Kucharek
  • Przyprawa do kurczaka
  • Olej
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Udka posyp przyprawą do kurczaka, dodaj czosnek pokrojony w plasterki i skrop olejem.
    Marchewkę pokrój w plasterki, cebulę w ćwierć plasterki i posyp Kucharkiem.

  2. Udka podsmaż na patelni z olejem. Przełóż do naczynia żaroodpornego.

  3. Na pozostałym tłuszczu podsmaż warzywa do momentu zeszklenia się cebulki. Przełóż podsmażone warzywa do naczynia żaroodpornego tak, aby większa ich część znajdowała się pod udkami.

  4. Naczynie żaroodporne przykryj i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 C na ok. 50 minut.


    !! Smacznego !! ;)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń