Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka kurze z kapustą i kaszą gryczaną

Udka kurze z kapustą i kaszą gryczaną

Autor:

Przepisów i artykułów: 371 Ocena: 4404

Dodano:

Odsłon: 192

Danie obiadowe, bardzo pyszne.

Składniki

  • -8 sztuk udek z kurczaka
  • -1 kg. kapusty kiszonej -kilka śliwek suszonych
  • -przyprawy do kurczaka -sól, pieprz -olej
  • -400 g.kaszy gryczanej-ugotowanej
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z udek zdjąć skórkę, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Można skórki nie zdejmować. (Ja zdejmuję, bo rodzina ją nie lubi).
    Udka posypać przyprawą, posolić i popieprzyć.Odstawić na co najmniej 1 godz.

  2. Blaszkę posmarować olejem. Rozsypać wypłukaną i odciśniętą kapustę. Posypać pokrojonymi śliwkami. Ułożyć udka.Piec 80 min.w 180*.
    Po 45 min, obrócić udka na drugą stronę.Można jeszcze raz obrócić.

  3. Podawać z ugotowaną kaszą,tą kapustą i polane sosem z blaszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (10)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń