Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka na jarzynce

Udka na jarzynce

Autor:

Przepisów i artykułów: 21 Ocena: 608

Dodano:

Odsłon: 16992

Chrupiąca skórka i soczyste mięsko a to wszystko w baaardzo smacznym pomidorowo-paprykowym sosie ....palce lizać:)

Składniki

  • udka z kurczaka, 1 kg
  • kolorowa papryka, 50 dag
  • pomidory, 3 sztuki
  • cebula, 1 sztuka
  • czosnek, 2 ząbki
  • masło, 3 łyżki
  • ostra papryka, 1 łyżeczka
  • olej, do smażenia
  • sól, pieprz, do smaku
  • rozmaryn,tymianek, kilka gałązek
3-4 os. 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka umyć, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem i ostrą papryką. Włożyć do lodówki na 1-2 godziny. Papryki oczyścić i razem z umytymi pomidorami pokroić w grubą kostkę .

  2. Następnie obrać czosnek i cebulę, posiekać i zeszklić razem na maśle. Dodać paprykę i pomidory. Przyprawić solą, pieprzem i posiekanymi ziołami. Chwilę razem smażyć, tak około 5 minut.

  3. Warzywa przełożyć do dużego, żaroodpornego naczynia. Zamarynowane udka obsmażyć na rozgrzanym oleju. Następnie ułożyć je na warzywach. Piec przez 45minut w temp 200 stopni.

  4. SMACZNEGO:)))

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

smaker12 08 września 2010 dodaje jeszcze ziemniaczki pokrojone w osómeki są pyszne

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

renka 31 sierpnia 2010 Dzisiaj piekłam udka,ale następnym razem zrobię z Twojego przepisu - już mi ślinka cieknie na samą myśl -)

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń