Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Kurczaka umyć, podzielić na osiem części, usunąć grube kości grzbietowe, osuszyć papierowym ręcznikiem, posolić. Obsmażyć każdą część z obu stron na 2 łyżkach rozgrzanego oleju. Przełożyć do rondla, trzymać w cieple. Cztery cebule oczyścić i posiekać w drobną kostkę. Zeszklić ją na kolejnych 2 łyżkach tłuszczu. Dodać suchy ryż i przyprawy. Mieszając, smażyć na dość dużym ogniu ok. 5 minut. Gdy ryż nabierze złotego koloru, przełożyć go do rondla z kurczakiem. Paprykę i ostrą papryczkę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić na krążki. Smażyć je chwilę na reszcie oleju, aż papryka zwiotczeje. Dodać koncentrat pomidorowy, wymieszać. Dusić chwilę razem, a następnie przełożyć do rondla z kurczakiem i ryżem, zalać potrawę gorącym bulionem. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Zapiekać około 40 minut. Czerwoną kapustę posiekać, zblanszować we wrzątku z dodatkiem soli i kwasku cytrynowego, ostudzić. Jabłko obrać, oczyścić, pokroić w drobną kostkę. Ostatnią cebulę obrać i posiekać. W salaterce wymieszać kapustę z cebulą i jabłkiem. Doprawić do smaku oliwą, cukrem, solą i kwaskiem cytrynowym. Udka podać z ryżem i sałatką, posypane natką.