Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Udka na posłaniu z warzyw"
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1052
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 104
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 1052
Gdy zostaną nam ugotowane ziemniaki to właśnie polecam świetny przepis na kul...
Odsłon: 104
Składniki
Udka umyj, wytrzyj do sucha, przełóż do miseczki. Czosnek obierz, pokrój w plasterki, wymieszaj z sokiem pomarańczowym i ziarenkami kopru. Do tego dodaj gałązki tymianku porwane na kawałeczki. Mięso polej przygotowaną marynatą. Kilka razy obróć udka, by całkowicie pokryły się zalewą. Przykryj je folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Zamarynowane mięso posyp solą, przełóż do brytfanki. Marynatę zachowaj. Udka wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200 st. Piecz przez 15 minut.
W tym czasie obierz czerwone buraki i ziemniaki. Warzywa umyj, pokrój je w cieniutkie plasterki. Blachę z piekarnika posmaruj 2 łyżkami oleju. Na jednej połowie rozłóż plasterki buraków, a na drugiej – ziemniaków. Warzywa posyp solą i pieprzem, skrop oliwą.
Udka kurczaka wyjmij z piekarnika. Przełóż na blachę z warzywami. Odłożoną marynatę przecedź przez sitko, skrop nią udka. Całość piecz jeszcze ok. 30 minut w temperaturze 200 st.
Tymianek z marynaty drobno posiekaj. Posyp nim mięso tuż przed wyjęciem z piekarnika. Możesz też krótko przed końcem pieczenia przykryć mięso kawałkiem folii aluminiowej albo pergaminu, aby nie zrumieniło się zbyt mocno.
ok. 1 godziny i 15 minut . Marynowanie mięsa ok. 1 godz. 1 porcja ok. 510 kcal.Źródło: Tina