Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka na ryżu

Udka na ryżu

Autor:

Przepisów i artykułów: 40 Ocena: 963

Dodano:

Odsłon: 9279

Bardzo łatwe i w sam raz nawet na niedzielny obiadek.

Składniki

  • 2 szklanki ryżu
  • 1 szklanka bulionu
  • 4 udka z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 1/2 cukinii
  • 20 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • świeża bazylia, natka pietruszki
  • sól, pieprz, słodka papryka, czosnek granulowany, przyprawa do kurczaka
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Kurczaka umyć i osuszyć, natrzeć przyprawami wymieszanymi z oliwą i odstawić na 2 godziny do lodówki. Ryż wsypać do naczynia żaroodpornego i zalać bulionem. Marchewkę i cukinię zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę i pieczarki pokroić w plastry. Wszystkie warzywa wymieszać z ryżem w naczyniu żaroodpornym (ja użyłam blaszki teflonowe), dodać posiekaną bazylię i pietruszkę. Na górę ułożyć udka z kurczaka.

  2. Piec ok 1,5 godziny w temperaturze 200 °C.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Zazula1 18 sierpnia 2013 Każdy sposób na obiad z piekarnika jest dobrym rozwiązaniem dla pracujących i zaganianych:)A Twój myślę,że przepyszny :)

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bozena58 17 sierpnia 2013 zostawiam dużego kciuka, przepis zabieram do wykorzystania,przyrządzam pałki, udka i karczek na ryżu, ale wykorzystuję inne składniki,danie jest bardzo smaczne,teraz wypróbuje Twój przepis, pozdrawiam

4 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń