Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka nadziewane.

Udka nadziewane.

Autor:

Przepisów i artykułów: 176 Ocena: 2986

Dodano:

Odsłon: 8924

Wspaniale na zimno,krojone w plastry, na przyjecie jako przystawka lub na romantyczna kolacje we dwoje.

Składniki

  • 4 spore udka z kurczaka
  • FARSZ: 20dag karkowki+15 dag watrobki drobiowej+duza cebula+troche maki+olej rzepakowy+Kucharek+kasza
  • BEJCA: 4 duze zabki czosnku +papryka w proszku+ Kucharek 2 lyzeczki+olej
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Poprzedniego dnia przygotowujemy udka, dokladnie myjemy i usuwamy kosci, przygotowujemy bejce, jak podalam w skladnikach, dokladnie nacieramy udka z zewnatrz i wewnatrz, dajemy do dowolnego naczynia, przykrywamy i do nastepnego dnia umieszczamy w lodowce.

  2. Przygotowujemy FARSZ:
    1/ gotujemy karkowke podzielona na male czesci w wodzie doprawionej Kucharkiem ok 35 minut, nastepnie wyjmujemy i studzimy;
    2/ oczyszczamy watrobke, obtaczamy w mace i samzymy na oleju (bez soli), studzimy;
    3/na tym samym tluszczu smazymy cebule pokrojona w piorka, doprawiona Kucharkiem, tylko do czesciowego zeszklenia, studzimy;
    4/ w malym rondelku gotujemy wraz z odrobina soli wode ok. 200ml, po zagotowaniu dodajemy 2 lyzki kaszy drobnej perlowej i gotuemy jeszcze jakies 7 minut, studzimy;
    5/ mieso wraz z cebulka przemielamy przez maszynke, dodajemy kasze, 1 czubata lyzke suszonej pietruszki zielonej, sporo pieprzu czarnego, jeszcze troche Kucharka, 1 czub. lyzke bulki tartej i dokladnie mieszamy;

  3. Dokladnie wypychamy farszem udka, potem dodatkowo kladziemy jeszcze farsz na gorna czesc udzca, spinamy szpilkami i pieczemy w piekarniku 180 stC ok 40 minut;

  4. Nastepnie schladzamy i dajemy do lodowki do cakowitego stezenia i ochlodzenia na jeszcze kilka godzin, podajemy pokrojone w plastry wraz z dodatkiem buleczki lub chleba. Bardzo smaczne i pozywne. SMACZNEGO.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

bozka44 18 listopada 2014 Moge tylko zareczyc, ze jest to po prostu przepyszne, podane na zimno, pokrojone w grubsze plastry, wraz z chlebem. Mozna tez tak zrobic calego kurczaka, moj tato zawsze wyjmowal kosci z calego kurczaka, a potem go nadziewal i piekl. moze nastepnym razem i ja sprobuje tej sztuki. PRZEPYSZNE!!

6 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń