Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka pieczone z batatami i dynią

Udka pieczone z batatami i dynią

Autor: ugotujiprzetestuj

Przepisów i artykułów: 87 Ocena: 551

Dodano: 25.04.2018

Odsłon: 124

Pomysł na niedzielnego kurczaka inaczej, czyli pieczone udka (mogą być też same podudzia lub pałki) z batatami i dynią. To danie nie jest pracochłonne, a pyszne! Cud, miód i orzeszki :) P.S. Zamiast batatów można użyć zwykłych ziemniaków :)

Składniki

  • 4 udka (podudzia lub pałki)
  • 500 g batatów
  • 250 g dyni (może być mrożona - nie rozmrażamy jej wtedy)
  • 3-4 ząbki czosnku
  • przyprawa curry
  • 4 łyżki masła (po łyżce na każdy kawałek kurczaka)
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn
  • olej
1-2 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mięso dokładnie myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Sól, pieprz, rozmaryn, przyprawę curry i przeciśnięty przez praskę czosnek mieszamy z olejem i tak powstałą mieszaniną dokładnie smarujemy kurczaka - również pod skórką. Odstawiamy do lodówki na co najmniej godzinę.
    Bataty obieramy ze skórki i kroimy w większą kostkę.
    Dybię obieramy i kroimy w kostkę.

  2. Bataty i dynię umieszczamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy przyprawą curry i rozmarynem, dodajemy trochę oleju. Całość mieszamy razem. Na wierch wykładamy zamarynowanego kurczaka. Na każdy kawałek kurczaka układamy trochę masła.
    Naczynie wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200◦C na 50-60 minut.
    Smacznego! :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń