Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka po chińsku w sosie kokosowym

Udka po chińsku w sosie kokosowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 1732 Ocena: 14717

Dodano:

Odsłon: 2

Smaczny pomysł na "Udka po chińsku w sosie kokosowym"

Składniki

  • 1 kurczak podzielony na porcje
  • 2 łyżki oleju
  • 2 papryczki chili
  • 1/4 szkl. białego wina
  • 1 szkl. bulionu drobiowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (ew. 2 szkl. śmietany wymieszanej z 5 łyżkami wiórków kokosowych)
  • 1 czerwona papryka
  • 1 pęczek dymki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • pieprz
  • limonka i kolendra do dekoracji
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz, osusz, przypraw sosem sojowym i pieprzem. Zrumień na rozgrzanym oleju. Chili oczyść, posiekaj, dodaj do mięsa. Przełóż do żaroodpornej formy. Zalej mlekiem kokosowym, winem oraz bulionem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175°C. Piecz ok. 40 minut.

  2. Paprykę oczyść, pokrój na kawałeczki. Dymki oczyść, potnij w plasterki. Pokrojone warzywa dodaj do mięsa ok. 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe danie udekoruj limonką i kolendrą.

    Źródło: Naj

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń