Do góry

Dania główne Przepis na:

udka po kujawsku

udka po kujawsku

Autor: asiella88

Przepisów i artykułów: 1 Ocena: 6

Dodano: 17.07.2017

Odsłon: 705

inny pomysł na udka od kurczaka, bardzo delikatny i aromatyczny. Polecam

Składniki

  • 4-5 udek
  • Majonez 4 łyżki
  • Ketchup 4 łyżki
  • 3 ząbki czosnku
  • suszony czosek łyżka, suszony koper , pieprz ziołowy, pieprz czarny
  • papryka w proszku słodka lub pikantna
  • olej do pieczenia w blaszce
  • kilka łyżek bułki tartej
3-4 os. 60 min średnie tanie

Przygotowanie

  1. Udka myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym
    przeciskamy czosnek przez praskę na masę
    udka nacieramy czosnkiem
    posypujemy z każdej strony solą i wymienionymi przyprawami
    takie udka wkładamy do naczynia zamykamy pokrywa lub folią i wstawiamy na minimum godzinę do zamarynowania.

  2. Po wyjęciu udek zaczynamy od wymieszania majonezu z ketchupem
    trochę możemy tą masę przyprawić wg uznania np dodając zioła prowansalskie ale nie jest to konieczne.
    Następnie zamarynowane i przyprawione udka układamy na blaszce wysmarowanej tłuszczem i obkładamy udka masą majonezowo- ketchupowa gdy już skończymy każde udko posypujemy bułką tartą
    pieczemy w 200 stopniach pod przykryciem ok 40 min potem na 20 min bez folii aluminiowej . podajemy z ulubioną surówką lub jak u mnie z mizerią .Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń