Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka po marokańsku

Udka po marokańsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Udka po marokańsku"

Składniki

  • 8 pałek kurczaka (lub innych części)
  • 2 łyżeczki mieszanki ziołowej zatar
  • 25 dag pomidorków koktajlowych
  • 1 średni brokuł
  • 20 dag czosnkowej pasty hummus
  • sól
  • pieprz
  • kilka łyżek oliwy lub oleju do smażenia
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Mięso opłucz starannie pod bieżącą wodą, osusz papierowym ręcznikiem kuchennym, a następnie natrzyj solą, pieprzem oraz mieszanką przyprawową zatar.

  2. Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oliwy lub oleju. Porcjami wkładaj mięso i smaż z każdej strony na złoty kolor. Usmażone kawałki kurczaka przełóż do brytfanny.

  3. Brytfannę wstaw do piekarnika. Piecz 50 min w 180 st. W tym czasie pomidorki opłucz, osusz. Włóż do brytfanny z mięsem, skrop oliwą. Piecz razem jeszcze 10 minut.

  4. Brokuł oczyść, podziel na różyczki, ugotuj w osolonym wrzątku, odcedź. Rozłóż na talerzach, polej hummusem. Podawaj do kurczaka z pomidorkami.

  5. czas ok. 75 min; porcja – 330 kcal, cena 3 zł

  6. Zatar to pochodząca z kuchni arabskiej mieszanka, która zawiera zmielony sumak, prażone ziarna sezamu i zielone zioła (tymianek, majeranek, oregano). Służy ona do przyprawiania mięsa oraz warzyw. Dodaje się ją również do zalewy, w której marynowane są oliwki.

  7. Zatarem smaruje się także chlebki pita, a coraz częściej meksykańskie tortille i włoskie piadiny. Nawet jeśli nie dostaniesz w sklepie gotowej mieszanki, zatar możesz zrobić w domu sama.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń