Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udka w białym winie"
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 124
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 124
Zielona prażona pszenica Freekeh, Kasza Gryczana, Pęczak, pieczona kiełbaska...
Odsłon: 28
Składniki
Mięso opłucz i osusz, natrzyj z każdej strony solą oraz pieprzem. W brytfannie rozgrzej połowę masła. Wrzuć mięso, obsmaż na złoty kolor. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Wrzuć do brytfanny z mięsem.
Całość zalej białym winem. Brytfannę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni. Piecz około 40 minut. W trakcie pieczenia udka podlewaj winem, a potem powstałym sosem.
Natkę opłucz i osusz, oderwij listki z gałązek i drobno posiekaj. Otrzyj igiełki rozmarynu oraz listki umytego i osuszonego tymianku. Liście szałwii posiekaj.
Gdy mięso na udkach będzie już miękkie, wsyp przygotowane zioła. Dodaj resztę masła i wlej kremówkę. Piecz razem jeszcze 5 minut. Gotowe mięso rozłóż na talerze. Podawaj razem z kawałkami ciabatty. Do udek możesz też podać ziemniaczane purée lub ugotowany na sypko ryż.
Czas ok. 60 min; porcja – 650 kcal, cena 5 zł.Źródło: Świat kobiety