Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka w piwie

Udka w piwie

Autor:

Przepisów i artykułów: 5 Ocena: 104

Dodano:

Odsłon: 37722

Danie proste w przygotowaniu ale o wyśmienitym smaku, pychotka!

Składniki

  • Udka, 5
  • pieczarki, 0,5 kg
  • Cebulka konserwowa, 3 lyżki
  • pieprz różowy w zalewie, łyżeczka
  • cebula, 2 duże
  • piwo ciemne, 1 butelka
  • mąka
  • śmietana kwaśna
5-6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić i pokroić w grubsze plastry. Cebulę zeszklić na oleju na złoty kolor, dodać przygotowane pieczarki i poddusić, dodać sól i pieprz do smaku.

  2. Udka osolić, popieprzyć, podpiec na patelni. Przełożyć do brytfanny. Na wierzch wyłożyć: przygotowane pieczarki, cebulkę konserwową, pieprz różowy. Wszystko delikatnie posypać wegetą. Podlać piwem 1/4 butelki. Wstawić do piekarnika. Piec w temp. ok 100 - 150, ok 2,5 do 3 godzin.Podczas pieczenia danie cały czas podlewać resztą piwa.

  3. Po upływie przewidzianego czasu udka wyłożyć z sosu i wstawić do piekarnika, aby się podrumieniły. W tym czasie zrobić sos. Doprawić do smaku solą i pieprzem, zaciągnąć mąką a potem śmietaną kwaśną.

  4. Podawać z ziemniaczkami. Pychota!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń