Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Udka w płatkach kukurydzianych"
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 28
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 89
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 196
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 207
Składniki
Udka kurczaka umyj. Nożykiem ostrożnie natnij mięso tuż przy kości z jednej i z drugiej strony tak, aby ze środka usunąć całą kość.
Jajko roztrzep (możesz dodać odrobinę mleka), oprósz vegetą i solą. Udka namocz w jajku, ułóż w pojemniku. Resztę jajka wylej na udka. Zamknij, wstaw do lodówki.
Cebulę pokrój w drobną kostkę. Pieczarki obierz, oczyść, pokrój w kostkę. Olej rozgrzej na patelni, zeszklij cebulę. Dodaj pieczarki, duś na małym ogniu, aż płyn odparuje. Oprósz odrobiną soli. Ostudź.
Ser żółty zetrzyj na tarce o grubych oczkach lub pokrój w drobną kostkę. Dodaj do pieczarek, wymieszaj. Udka lekko osącz z masy jajecznej. Ciasno napełnij farszem.
Płatki kukurydziane wsyp do woreczka, drobno rozgnieć (np. wałkiem). Udka panieruj w pozostałym jajku i rozgniecionych płatkach kukurydzianych.
Olej rozgrzej na patelni, podsmaż udka z każdej strony na lekko rumiany kolor. Blachę wyłóż papierem do pieczenia, ułóż udka. Piecz godzinę w temp. 180°C.
<strong>Przepis przysłała Hanna Borowska z Bydgoszczy.</strong>Źródło: Chwila dla Ciebie