Do góry

Przekąski Przepis na:

udka w pomarańczowym sosie

udka w pomarańczowym sosie

Autor: anetas197601

Przepisów i artykułów: 255 Ocena: 6995

Dodano: 07.01.2013

Odsłon: 5924

ciekawy smak kurczaka, coś dla odmiany :)

Składniki

  • 4 udka lub cały kurczak
  • 100 g cukru
  • 3 łyżki octu
  • 1 szklanka soku pomarańczowego
  • 50 g masła
  • sól, pieprz, papryka
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. udka umyć przyprawić solą, pieprzem i papryką. W rondelku rozpuścić 100g cukru potem dodać 3 łyżki octu spirytusowego, tylko zestawić rondelek z ognia bo będzie "wulkan" dodać szklankę soku pomarańczowego, 50g masła i mieszać aż będzie gesty a następnie polać kurczaka. Wstawić do piekarnika na ok 1-1,5 h. Gdy udka będą się piekły co jakiś czas zaglądać do nich i podlewać je tym sosikiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

dorcia41 03 lutego 2013 Połączenie smaków rewelacja, mięsko rozpływało się w ustach 5-ka za przepis :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anetas197601 08 stycznia 2013 ten sosik można też wykorzystać do innego rodzaju drobiu, fajnie smakuje też z kaczką :))

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 07 stycznia 2013 Zaciewił mnie ten przepis,udka wyglądają bardzo apetycznie i mają piękny kolor - koniecznie do zrobienia..5..

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

jagoda114 07 stycznia 2013 Wyglądają bardzo zachęcająco i już mam pomysł na niedzielny obiadek:)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 07 stycznia 2013 Osobiście uwielbiam takie smaki, gorzej z pozostałą częścią rodzinki.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń