Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka na zielono - Robert Sowa

Udka z kurczaka na zielono - Robert Sowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 592 Ocena: 5016

Dodano:

Odsłon: 5

Smaczny pomysł na "Udka z kurczaka na zielono - Robert Sowa"

Składniki

  • 4 udka z kurczaka bez skóry i kości
  • 2 cebule pokrojone w kostkę
  • 10 dag brokuł
  • 10 dag zielonego groszku
  • 1 papryczka chilli
  • 20 dag zielonej papryki
  • 10 dag ciętej zielonej fasoli szparagowej
  • 100 ml białego wina
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy z oliwek
  • 200 ml śmietany 36 proc
  • 50 ml oleju do smażenia
  • 1pęczek pietruszki
  • 1 pęczek szczypiorku
  • bazylia
  • ziele angielskie
  • pieprz
  • liść laurowy
  • sól
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. :

  2. Umyte i osuszone udka z kurczaka kroimy w grubą kostkę, solimy i pieprzymy. W rondlu rozgrzewamy oliwę, wkładamy udka z kurczaka i mocno przysmażamy z każdej strony. Dodajemy czosnek, cebulę, papryczkę chilli, paprykę i fasolę szparagową. Smażymy 10 minut i zalewamy białym winem. Dodajemy zielony groszek, brokuły, przyprawy i dusimy do miękkości. Przed podaniem dodajemy śmietanę, zmiksowaną z oliwą bazylię, pietruszkę i szczypior. Żeby mięso miało bardziej wyrazisty smak należy zamarynować je w przyprawach i ziołach na kilka godzin przed m.

  3. Przepis mistrzów kuchni Roberta Sowy i Krzysztofa Baranowskiego.

  4. Jeżeli znasz dokonały przepis i chcesz się nim podzielić z innymi "przyślij go do nas! Możesz dołączyć zdjęcie!". Najlepsze przepisy nagradzamy!

  5. Czy dobrze gotujesz? Sprawdź się!

    Źródło: INTERIA.PL

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń