Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka z cytryną i miodem

Udka z kurczaka z cytryną i miodem

Autor:

Przepisów i artykułów: 29 Ocena: 552

Dodano:

Odsłon: 23641

:)

Składniki

  • 8 udek z kurczaka
  • 3 łyżki miodu wielokwiatowego
  • 1 cytryna (starta skórka i sok)
  • 5 cm imbiru (świeży, starty)
  • 2 ząbki czosnki
  • szczypta oregano
  • oliwa z oliwek
  • masło
  • sól, pieprz
3-4 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Uda kurczaka doprawiamy pieprzem i solą z obu stron. Dodajemy starty imbir, 2 posiekane ząbki czosnku, skórkę i sok z jednej cytryny, 2 szczypty suszonego oregano i 3 łyżki miodu. Całość mieszamy.
    Miskę zakrywamy folią spożywczą, wkładamy na 10-15 minut do lodówki.

    Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, na rozgrzana oliwę dodajemy 25 g masła. Udka wyciągamy z marynaty i smażymy pod przykryciem na złoty kolor z obu stron ( smażenie rozpoczynamy od strony ze skórą). Marynatę od kurczaka przelewamy na patelnię, przykrywamy, podduszamy (około 6-8 minut). Dodajemy troszeczkę wody, zmniejszamy ogień, przykrywamy. Dusimy.


    Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami oraz surówką.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń