Do góry

Dania główne Przepis na:

Udka z kurczaka zapiekane z cytryną

Udka z kurczaka zapiekane z cytryną

Autor:

Przepisów i artykułów: 32 Ocena: 91

Dodano:

Odsłon: 148

Marynata z cytryny, imbiru z dodatkiem ostrej papryczki nadaje udkom lekko orientalnej i nuty

Składniki

  • Udka kurczaka 4 szt.
  • Na marynatę:
  • Olej 1/2 szkl, sok wyciśnięty z 1 cytryny, otarta skórka z cytryny,
  • kawałek świeżego imbiru, 3 ząbki czosnku, papryka ostra i słodka po 1 łyżeczce
  • miód 2 łyżki, sól, pieprz, rozmaryn, tymianek, sos sojowy 2 łyżki
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udka myjemy, osuszamy
    Przygotowujemy marynatę - wszystkie składniki marynaty mieszamy w misce, marynujemy udka i wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godz.

  2. Udka układamy w naczyniu do zapiekania,na każde udko kładziemy po plasterku cytryny i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni góra-dół.
    Pieczemy 50 min.

    Zwiększamy temperaturę do 200 stopni lub zmieniamy opcję na grill i dopiekamy nasze udka żeby skórka była bardziej chrupiąca około 7-10 min.

  3. Smacznego :)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń