Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udko gęsi z brukselką i ziemniakami"
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 160
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2669
Dla niektórych to pyszna przekąska, dla mnie to główny posiłek - strudel z ko...
Odsłon: 45
Potrawka z kurczaka z brokułem i papryką to prawdziwa uczta dla podniebienia...
Odsłon: 209
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 618
Składniki
Udka myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy pieprzem, solą i majerankiem. Przekładamy do brytfanny, podlewamy bulionem, dodajemy cebulę pokrojoną w ćwiartki i pieczemy w 200oC ok. 90 minut. Co jakiś czas polewamy wytworzonym podczas pieczenia sosem.
Ziemniaki i przekrojone na pół brukselki gotujemy w osobnych garnkach w osolonej wodzie, odcedzamy i studzimy.
Ziemniaki przeciskamy przez praskę. Dodajemy żółtka, doprawiamy gałką muszkatołową i solą, mieszamy. Przekładamy do rękawa cukierniczego i wyciskamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 16 porcji. Pieczemy w 200oC ok. 15 minut.
Boczek i cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na patelni. Łączymy z brukselką.
Sos po upieczonych udkach zagęszczamy mąką ziemniaczaną, mieszamy. Na talerz wykładamy udko, które polewamy sosem, porcję ziemniaków i brukselkę.
Czas przygotowania 120 minut. Cena porcji ok. 7,50 zł.
Wartość odżywcza porcji 760 kcal Białko 58 g/Tłuszcz 49 g/Węglowodany 26 g.Źródło: Rewia