Do góry

Dania główne Przepis na:

Udko z bażanta, marynowane w tymianku z estragonem, podane z zasmażaną kiszoną kapustą.

Udko z bażanta, marynowane w tymianku z estragonem, podane z zasmażaną kiszoną kapustą.

Autor:

Przepisów i artykułów: 2 Ocena: 22

Dodano:

Odsłon: 8586

Danie wykwintne, bardzo smaczne, wyszukane.

Składniki

1-2 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Udka z bażanta luzujemy z części kości, pozostawiając kość tak zwanej pałki. Opalamy palnikiem pozostałości z pierza.

  2. Następnie w moździerzu przygotowujemy marynatę z listków tymianku i rozmarynu, siekanego czosnku, soli, pieprzu i odrobiny oleju i w tak przygotowanej marynacie zostawiamy udka na 24 godziny w lodówce.

  3. Po upływie 24 godzin zamarynowane udka obsmażamy na tłuszczu z gęsi na złoty kolor, po czym podlewamy nalewką z żurawiny i po odparowaniu alkoholu podlewamy bulionem i dusimy pod przykryciem na małym ogniu do czasu aż mięso zmięknie (ok 2 godziny). Wywar z duszonego bażanta redukujemy, z czego powstanie nam sos o intensywny smaku (mięso zostawiamy w sosie).

  4. W między czasie obgotowujemy kapustę kiszoną z zielem angielskim i liściem laurowym, dodajemy pokrojony w paski i podsmażony na smalcu z gęsi boczek, suszony majeranek i doprawiamy solą, pieprzem oraz cukrem do smaku. Kapustę z boczkiem podsmażamy dodając odrobinę mąki pszennej do zagęszczenia. Taką duszona kapustę podajemy z udkami z bażanta.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Netka34 07 kwietnia 2011 Nie wiem, jak smakuje, ale jest pieknie podany. A jak wiadomo, to juz polowa sukcesu:)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

annawk 07 kwietnia 2011 przepis bardzo fajny i pięknie wykonana potrawa , brawo i proszę o więcej :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

tolerancja 06 kwietnia 2011 danie wygląda bardzo smacznie , pozdrawiam

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

babciaaneczka 06 kwietnia 2011 Na pewno smaczne i ekskluzywne danie,
tylko dodatek zasmażanej kapusty jakoś mi z tym koliduje.
Pamiętam z epoki socrealizmu kapustę zasmażaną
do kotleta schabowego i niech już tak zostanie.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

LOLO 06 kwietnia 2011 Przepis na 6tke.Poezja aż zapachniało . SUPER prosimy o jeszcze......

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń