Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Udziec indyka ze szczypiorkiem"
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 85
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 77
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 85
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 152
Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...
Odsłon: 77
Składniki
Zioła opłucz, osusz, oderwij listki tymianku od gałązek. Potem szczypiorek i tymianek grubo posiekaj. Połowę ziół wymieszaj z 2 łyżkami oleju, łyżką wody i serkiem. Całość zmiksuj na gładką pastę. Przypraw ją do smaku solą oraz pieprzem.
Udziec umyj, wytrzyj do sucha. Mięso posyp z obu stron solą oraz pieprzem. Potem ułóż skórą do dołu. Na płacie mięsa rozsmaruj przygotowaną pastę ziołową. Pozostaw wolne brzegi. Całość zwiń. Roladę obwiąż mocną, bawełnianą nitką. Uformuj owalną pieczeń. Obsmaż ją na pozostałym oleju. Ułóż w żaroodpornym naczyniu posmarowanym olejem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz przez ok. 75 minut.
W tym czasie ziemniaki i marchewkę obierz, opłucz. Warzywa ugotuj do miękkości w lekko posolonej wodzie. Odcedź, jeszcze gorące utrzyj z mlekiem i masłem. Piure przypraw do smaku solą i gałką muszkatołową. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Posyp pozostałymi ziołami. Podawaj z piure ziemniaczano-marchewkowym.
ok. 1 godziny i 30 minut. 1 porcja 750 kcal.Źródło: Tina