Do góry

Dania główne Przepis na:

Udziec z indyka w sosie szalotkowym

Udziec z indyka w sosie szalotkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 153 Ocena: 3997

Dodano:

Odsłon: 5322

Pyszny, aromatyczny, marynowany udziec z indyka w sosie z szalotek, polecam:)

Składniki

  • 1 większy udziec z indyka
  • Na marynatę: 4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • 1 łyżeczka soli
  • odrobina pieprzu ziołowego
  • Ponadto: 5 łyżek oleju rzepakowego
  • 8 szalotek
  • 100 ml bulionu drobiowego
  • 2 liście laurowe
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól
  • świeżo mielony pieprz kolorowy
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Udziec myjemy i osuszamy. Wycinamy kość i dzielimy na mniejsze kawałki (około 4). Składniki marynaty mieszamy. Mięso wkładamy do marynaty, tak aby było nią dokładnie pokryte.Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

  2. Szalotki obieramy i bardzo drobno siekamy lub rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Mięso wyjmujemy z lodówki. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju i wkładamy mięso wraz z marynatą rozpoczynając od strony skóry. Smażymy po 5 minut z każdej strony na rumiano. W tym czasie w garnku rozgrzewamy 3 łyżki oleju, wrzucamy rozdrobnioną szalotkę i szklimy około 5 minut, często mieszając. Następnie podsmażone mięso przekładamy do szalotki wraz z powstałym na patelni tłuszczykiem, dodajemy 100 ml gorącego bulionu, liść laurowy oraz ziele angielskie i dusimy na małym ogniu pod przykryciem do miękkości (około 60 minut), co jakiś czas mieszając. Pod koniec doprawiamy 1 łyżeczką ziół prowansalskich, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu.

  3. Podajemy z ulubionymi dodatkami, u mnie z młodymi ziemniakami w mundurkach i młodą kapustą z boczkiem i cebulką.
    Smacznego:)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anulka12 08 września 2014 Wczoraj miałam okazje wypróbować przepis. Indyk wyszedł kruchy, delikatny i mocno ziołowy. Super przepis, naprawdę polecam.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 12 czerwca 2014 Pycha! Prezentuje się bardzo smakowicie - mniam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GREGORHSPEED 12 czerwca 2014 Mega pyszne zestawienie. Aż głodny się zrobiłem ;) Pozdrawiam :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

aaasikkk 11 czerwca 2014 Zestawienie z młodymi ziemniaczkami i młodą kapustką - bajeranckie!

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

asiella88 11 czerwca 2014 mniam ale pysznie wygląda wypróbuje w najbliższym czasie

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń