Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ukraiński barszcz w chlebowych kokilkach"
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11232
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 276
Fasola Jaś z kiełbasą i boczkiem wędzonym w sosie pomidorowym.
Odsłon: 36
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 53
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 674
Szybka i smaczna
Odsłon: 11232
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 276
Składniki
Fasolę zalej ciepłą przegotowaną wodą, tak by była całkowicie przykryta. Mocz przez co najmniej 12 godzin. Następnie odcedź. Zalej świeżą wodą i gotuj do miękkości (około 90 minut). Buraki oczyść, gotuj przez godzinę w łupinach (ew. upiecz). Przestudź, obierz i grubo zetrzyj lub potnij w kosteczkę.
Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w grubą kostkę. Kapustę oczyść, wytnij głąb, a liście poszatkuj. Resztę włoszczyzny obierz, opłucz i tak jak buraki zetrzyj na tarce o dużych otworach lub potnij w drobną kostkę. Cebulę obierz, grubo posiekaj.
W garnku rozgrzej olej. Wrzuć cebulę i mieszając, zeszklij. Dołóż włoszczyznę. Chwilę razem smaż. Następnie dodaj kapustę. Dołóż ziemniaki, ziarenka ziela angielskiego oraz listki laurowe. Zalej bulionem. Poczekaj, aż całość zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj około 15 minut. Dodaj buraki i fasolę.
Gdyby zupa była zbyt gęsta, dolej gorącej wody. Barszcz przypraw do smaku solą, pierzem, cukrem i roztartymi ząbkami czosnku. Gotuj jeszcze 10 minut. Pod koniec gotowania zupę wymieszaj z koncentratem pomidorowym. Całość ponownie przypraw do smaku.
3. Zetnij wierzchy bochenków, ostrożnie wydrąż środki. Napełnij barszczykiem. Każdą porcję udekoruj kleksem kwaśnej śmietany i natką.Źródło: Tina