Do góry

Sałatki Przepis na:

Ulubiona sałatka imprezowa z żółtego sera

Ulubiona sałatka imprezowa z żółtego sera

Autor:

Przepisów i artykułów: 267 Ocena: 2627

Dodano:

Odsłon: 20271

Dzisiejsze danko z żółtego sera z dodatkami to nasza ulubiona sałatka imprezowa. Podobnej sałatki spróbowałam bardzo dawno temu u znajomych i tak mi zasmakowała, że weszła na stałe do kanonu potraw imprezowych. Na przykład w karnawale sprawdza się idealnie. Serwuję ją od dawna i nie zdarzyło się dotąd, by komuś nie smakowała. Przygotowanie potrawy jest bardzo proste, a składniki niewyszukane, bo dostępne w każdym pobliskim sklepie spożywczym.

Składniki

  • żółty ser w kawału (gouda, edamski itp) 250-300 g
  • puszka krążków ananasa, najlepiej w lekkim syropie (może też być świeży ananas, jeśli masz)
  • puszka kukurydzy
  • 2-3 łyżki majonezu
  • 2-3 łyżki naturalnego jogurtu
  • 1-3 ząbki czosnku (zależnie od wielkości – sos nie ma być bardzo czosnkowy, tylko trochę)
  • ewentualnie szczypta soli do smaku
3-4 os. 15 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Żółty ser zetrzyj na tarce o dużych oczkach albo pokrój w malutką kostkę. Dawniej kroiłam cierpliwie, ale od paru lat trę ser na tarce i to jest duże ułatwienie.

  2. Krążki ananasa odcedź na sitku, a następnie pokrój je w drobną kostkę. Syrop wykorzystaj do przygotowania jakiegoś fajnego drinka – niech się nie zmarnuje!

  3. Kukurydzę odsącz z zalewy.

  4. W niedużej miseczce zrób sos do sałatki – wymieszaj w równych proporcjach majonez z jogurtem (według własnych preferencji – po 2-3 łyżki majonezu i jogurtu powinno być w sam raz). Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę i szczyptę soli. Wymieszaj dokładnie.

  5. Ser, ananasa i kukurydzę umieść w dużej misce. Dodaj przygotowany sos, wymieszaj i spróbuj. Wciąż jeszcze możesz dodać więcej sosu, trochę czosnku albo soli. Pamiętaj jednak, że sałatka nie ma zwalać z nóg ostrością i aromatem czosnku. Jego smak ma być obecny, ale nie dominujący.

  6. I to już wszystko, sałatka gotowa. Jest łatwa do przyrządzenia i tak bardzo smaczna, że trudno przestać ją jeść. Przygotowuję ją więc nie tylko na karnawałowe imprezy, ale też na zwyczajną kolację bez okazji. Smakuje nam zawsze, więc i Ty koniecznie musisz spróbować – smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń