Do góry

Zupy Przepis na:

Ulubiona zupa z dodatkiem czosnku niedźwiedziego:

Ulubiona zupa z dodatkiem czosnku niedźwiedziego:

Autor:

Przepisów i artykułów: 249 Ocena: 1802

Dodano:

Odsłon: 185

Kto ma dostęp do czosnku niedźwiedziego, teraz własnie powinien go wykorzystać w swojej kuchni na wiele różnych sposobów bo jest o tej porze najsmaczniejszy i najbardziej aromatyczny. Jest nie tylko zdrowy ale nadaje potrawom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Najbardziej lubię pesto , które po przygotowaniu zamrażam w małych pojemnikach by cieszyć się jego smakiem zimą.

Składniki

  • 60 dag łopatki lub szynki
  • kilka łyżek oleju lub 2 łyżki smalcu (polecam smalec)
  • 2 łyżki klarowanego masła
  • 3,5 litra bulionu warzywnego lub rosołu
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka
  • 1 cebula
  • 30 dag pieczarek
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka zielonego groszku
  • 1 łyżka drobno posiekanej natki
  • garść czosnku niedźwiedziego
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego 30 %
  • sól, pieprz, słodka papryka
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie


  1. Karkówkę pokroić w kostkę. Oprószyć przyprawami i odstawić na godzinę do lodówki.
    Usmażyć ją na smalcu lub oleju (lepszy smalec).
    Miękkie mięso wyjąć łyżką cedzakową a na tym samym tłuszczu zeszklić pokrojoną cebulę.
    Na klarowanym maśle przesmażyć pieczarki i obie papryki. Doprawić solą i pieprzem. Odparować nadmiar płynu.
    Zagotować bulion lub rosół, dodać usmażone mięso, cebulę, pieczarki i paprykę.
    Na końcu dodać odcedzony groszek z kukurydzą, koncentrat pomidorowy i pokrojony czosnek niedźwiedzi.
    Całość doprowadzić do wrzenia.
    Doprawić na ostro słodką papryką i pieprzem z solą.
    Przed podaniem, udekorować natką pietruszki.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń