Do góry

Dodatki Przepis na:

Uszka do barszczu wigilijnego

Uszka do barszczu wigilijnego

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 1856

Dodano:

Odsłon: 4434

Barszcz czerwony z uszkami jest daniem, bez którego wiele osób nie wyobraża sobie Wigilii ani Świąt Bożego Narodzenia. U mnie w domu Wigilia nie ma prawa odbyć się bez takiego właśnie zestawu. Dziś przedstawiam Wam sposób na uszka, sprawdzony przez dziesięciolecia :)

Składniki

  • (z podanych proporcji wyjdzie około 90-100 małych uszek)
  • Ciasto na uszka:
  • około 500g mąki pszennej
  • około 300ml bardzo ciepłej wody
  • porządną szczyptę soli
  • 1 jajko
  • Farsz do uszek:
  • 500-600g kiszonej kapusty
  • 3 porządne garści suszonych grzybów (ja przemieszałam prawdziwki z podgrzybkami)
  • 1 średnia cebula
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • sól i pieprz do smaku
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Zaczynamy od zalania grzybów wodą i pozostawienia ich na noc. Rano gotujemy grzyby przez jakieś 20-25 minut, w tej samej wodzie, w której moczyły się w nocy.
    Kiszoną kapustę przekładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy 2 kulki ziela angielskiego i listek laurowy. Gotujemy około 20-25 minut, aż kapusta zmięknie (ale nie rozlezie się).
    Grzyby mielimy w maszynce.

  2. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę. Ugotowaną kapustę odciskamy i drobno siekamy.
    Cebulę szklimy na rozgrzanym oleju, następnie dodajemy kapustę i smażymy razem na małym ogniu około 30minut. Im dłużej kapusta na uszka się smaży, tym jest lepsza ;)

  3. Grzyby i kapustę dokładnie mieszamy ze sobą. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
    Odstawiamy do ostygnięcia.

  4. Z mąki, wody, soli i jajka zagniatamy gładkie ciasto, które nie będzie kleić się do rąk i będzie swobodnie od nich odchodzić.
    Przykrywamy ściereczką i zostawiamy w spokoju na 15-20 minut.

  5. Po tym czasie dzielimy kulę ciasta na mniejsze części i wałkujemy na grubość 1-2mm. Nie podsypujemy za dużo mąką, żeby nie było problemów ze sklejaniem uszek.
    Ciasto kroimy na kwadraciki o boku 4-5 cm.

  6. Przechodzimy do sklejania uszek wedle ściągi ;) :
    1. Na środek kwadracika nakładamy niewielką kulkę farszu. Jeśli nałożymy za dużo, farsz wlezie nam między brzegi ciasta, a w trakcie gotowania uszka się rozpadną, więc nie przesadzamy ;)
    2. Górny i dolny róg zlepiamy ze sobą.
    3. Zlepiamy brzegi, w razie potrzeby wpychając do środka, co ucieka.
    4. Dwa dolne rogi owijamy wokół palca i sklejamy razem.

  7. Odkładamy na ściereczkę.
    Czynność powtarzamy do wyczerpania składników ;)
    Dobrze jest przykryć gotowe uszka ściereczką podczas lepienia kolejnych, żeby nam nie obsychały.

    Wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy chwilę od wypłynięcia.

    Ja swoje zamroziłam i czekają na święta :)





    Smacznego!!!!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń