Do góry

Dania główne Przepis na:

Uszka po wileńsku

Uszka po wileńsku

Autor:

Przepisów i artykułów: 2284 Ocena: 14337

Dodano:

Odsłon: 630

Uszka na inny sposób.

Składniki

  • Mąka pszenna 1 kg
  • Drożdże świeże 65 gram
  • Letnie mleko ½ szklanki
  • Cukier 1 łyżka
  • Sól 2 łyżeczki
  • Jajka 4 szt.
  • Margaryna 5 łyżek
  • Składniki na farsz:
  • Pieczarki świeże ½ kg
  • Kapusta kiszona ½ kg
  • Sól i pieprz do smaku
5-6 os. > 60 min średnie tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Wykonanie farszu:
    Pieczarki obrać, pokroić, dodać do kapusty, przyprawić do smaku solą i pieprzem i dusić na małym ogniu przez pół godziny. Z 30 dag mąki, ½ szklanki ciepłego mleka, cukru i drożdży zarobić rozczyn i odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia. Do reszty mleka dodać margarynę lekko podgrzewać do jej rozpuszczenia, wbić jajka, wsypać resztę mąki, sól i rozczyn. Wyrobić ręką gładkie ciasto aż będzie odstawało od ręki. I ponownie odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut. Podrośnięte ciasto rozwałkować cienko na stolnicy posypanej mąką (tak jak na pierogi). Szklanką wycinać kółka i małą łyżeczką nakładać przygotowany farsz. Sklejać podobnie jak uszka tylko nie do końca.

  2. Gotowe uszka układać na płaskiej okrągłej formie, piec w temperaturze 180 stopni przez około 35 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń