Do góry

Dania główne Przepis na:

vegecake - ciasto marchewkowe

vegecake - ciasto marchewkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2534

Dodano:

Odsłon: 1766

Fantastyczne ciasto jaglano-marchewkowe z musztardą i zieleniną.

Składniki

  • szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 5 marchewek /ugotowanych/
  • 2 jaja
  • ok. 100-150 g serka białego /kremistego/
  • 2 łyżki mąki orkiszowej
  • 2-3 łyżki musztardy pikantnej /u mnie rosyjska/
  • chlust oleju rzepakowego
  • sól i pieprz
  • nać pietruszki
5-6 os. > 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Rozgrzewam piekarnik do około 170˚C.

    Marchewkę kroję na mniejsze kawałki – słupki, krążki, cokolwiek. Wszystko oprócz zieleniny umieszczam w malakserze – miksuję do uzyskania dość jednolitej masy. Niekoniecznie gładkiej i kremistej. Masa może mieć grudki – będzie co pogryźć.

    Formę wykładam papierem. Bok smaruję masłem i posypuję delikatnie mąką. Przekładam masę. Piekę. Piekłam około 30 minut* bez przykrycia. Później jeszcze około 15 pod przykryciem. Posypuję posiekaną zieleninką.

    *Nie wiem, jak to będzie w waszym przypadku. Użyłam starego, zielonego piecyka, w którym temperatura szwankuje, dlatego po około 30 minutach zapiekania warto intuicyjnie sprawdzić, czy vegecake jest już ok.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń