Do góry

Dania główne Przepis na:

W jednym garnku

W jednym garnku

Autor:

Przepisów i artykułów: 94 Ocena: 379

Dodano:

Odsłon: 2128

Tego dnia miałam wiele do zrobienia i nie miałam czasu na stanie w kuchni a obiad trzeba było przygotować. Postanowiłam przygotować danie jednogarnkowe ale po swojemu.

Składniki

  • 500 g karkówki
  • 2 marchewki
  • Ryż (u mnie szklanka ryżu)
  • 300 g pieczarek
  • Por
  • Brukiew (albo inne warzywo korzeniowe)
  • sól,
  • pieprz
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Przygotować warzywa.

    Por i marchew pokroić na plasterki.
    Brukiew pokroić w kostkę.
    Pieczarki pokroić na 4 kawałki.

  2. Karkówkę pokroić na ok 3 - 4 cm kawałki i podsmażyć na oleju przez kilka minut. Dodać marchew i por. Smażyć kilka minut.

  3. Dodać pieczarki i smażyć kilka minut.
    Dodać brukiew.

    Teraz dolewam 05, szklanki wody i..... w zależności od ilości ryżu dodaję tyle wody ile potrzeba. (jak wiadomo ryż najlepiej gotuje się w proporcjach 1:2 czyli jedna porcja ryżu na 2 porcje wody.)
    Ja dolałam jeszcze 2 szklanki wody.


    Gotować na wolnym ogniu przez ok 20 minut.
    Doprawić solą i pieprzem.

  4. Dodać surowy ryż (u mnie szklanka ryżu) i wszystko wymieszać. (jeżeli za dużo wody wyparuje a ryż będzie jeszcze twardy należy dolać jeszcze wody pamiętając aby nie przesadzić z ilością, gdyż nie gotujemy zupy)

  5. Gotować do momentu aż ryż i warzywa będą miękkie. Doprawić do smaku i podawać.

  6. Smacznego

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń