Do góry

Dania główne Przepis na:

w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza...

w pieprzu cytrynowym smażone filety dorsza...

Autor:

Przepisów i artykułów: 117 Ocena: 1355

Dodano:

Odsłon: 1957

ryba jest soczysta i chrupiąca, podawać z czym się lubi i na ciepło i na zimno...........SMACZNEGO!!!

Składniki

  • filet z dorsza 2 sztuki/duże
  • papryka słodka mielona 1 łyżka
  • pieprz cytrynowy 1 opakowanie
  • olej rzepakowy - ile potrzeba
  • mąka pszenna 3/4 szklanki
  • bułka tarta 1/2 szklanki
  • sól morska 1 łyżeczka
3-4 os. > 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. dwa duże filety dorsza ze skórą, opłukać pod zimną wodą, ręcznikiem papierowym osuszyć, filety pokroić na dzwonki, układać w misce skórą do dołu posypując papryką słodką i obficie pieprzem cytrynowym, przykryć talerzem i schować do lodówki na kilka godzin

  2. do woreczka foliowego (nie ma sypania naokoło mąką) wsypac mąkę, bułkę tartą, sól morską, wymieszać, w mące obtaczać dzwonki dorsza

  3. na mocno rozgrzanym na patelni oleju rzepakowym kłaść dzwonki skórą do góry

  4. smażyć na rumiano z każdej strony, odkładać na ręcznik papierowy

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń