Do góry

Desery Przepis na:

W - z .

W - z .

Autor: Ladylaura

Przepisów i artykułów: 17 Ocena: 318

Dodano: 05.09.2016

Odsłon: 4477

W-z to ekspresowe ciasto i smakuje prawie wszystkim .Dodatek mascarpone do śmietany kremówki pozwoli uniknąć dodawania żelatyny , z którą się nie lubię i ciasto jest bajecznie smaczne.

Składniki

  • mała kwadratowa blaszka o boku 20cm:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z cukrem na sztywną
    masę .Dodajemy po kolei żółtka i ubijamy dalej do połączenia
    się całości .Dodajemy 1 łyżkę wody i 1 łyżkę oleju i ubijamy
    krótko .Mąkę ,kakao i proszek do pieczenia przesiewamy na sitku
    i dodajemy w dwóch częściach do masy mieszając delikatnie
    łyżką ,aby masa nie opadła .Przekładamy masę do blaszki
    wyłożonej papierem do pieczenia ,wyrównujemy delikatnie wierzch
    i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 175 stopni przez około
    20 minut .Studzimy i przecinamy wzdłuż na pół .


  2. Masa śmietankowa:
    250 ml śmietany kremówki
    1 łyżka cukru pudru
    2 łyżki serka mascarpone


    Śmietanę ubijamy z cukrem na sztywną masę ,ale nie za długo ,bo
    się zacznie rozwarstwiać .Dodajemy mascarpone ubijamy do
    połączenia się ze śmietaną i przekładamy masą ciasto.

    Polewa czekoladowa:
    150 g gorzkiej czekolady
    1/4 szklanki mleka

    Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej ,dodajemy mleko,
    mieszamy i polewamy nią ciasto .Wstawiamy do lodówki

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń