Do góry

Desery Przepis na:

Wafelek przekładany/ Knoppers

Wafelek przekładany/ Knoppers

Autor: ilovebakepl

Przepisów i artykułów: 160 Ocena: 2789

Dodano: 10.09.2012

Odsłon: 28145

Przepis od Dorotus przetestowany przeze mnie:)

Składniki

  • SKŁADNIKI NA MASĘ MLECZNĄ : ¼ szklanki mleka
  • ¼ szklanki cukru
  • 175g masła, miękkiego
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • SKŁADNIKI NA MASĘ Z NUTELII: 100g masła
  • 160g nutelii
  • 1 łyżka kakao
  • 2 czubate łyżki zmielonych orzechów laskowych
  • 100g posiekanych drobno orzechów laskowych
  • DODATKOWO: 3 suche wafle
  • 70g gorzkiej czekolady
  • 70g mlecznej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko razem z cukrem zagotowujemy, cały czas mieszając. Po rozpuszczeniu cukru, odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Masło ubijamy na jasną i puszystą masę, na najwyższych obrotach miksera. Następnie po jednej łyżce dodajemy mleko, cały czas miksując. Na koniec dodajemy mleko w proszku i także miksujemy. Masło, nutellę, kakao miksujemy, następnie dodajemy zmielone orzechy i posiekane orzechy. Jeden suchy wafel ( u mnie o wym. 23x29 cm ) układamy na stolnicy i równomiernie rozprowadzamy na nim masę z nutelli. Następnie przykrywamy drugim waflem i smarujemy na nim masę mleczną. Przykrywamy trzecim waflem i obciążamy czymś ciężkim np. deską kuchenną. Wkładamy do lodówki na min. godzinę lub całą noc. Po stężeniu kremów w lodówce smarujemy rozpuszczoną czekoladą ( czekolady rozpuszczamy w kąpieli wodnej ) od strony masy z nutelli. Ponownie wstawiamy do lodówki, aż czekolada stężeje. Kroimy w kwadraty. Ważne: Jeśli zostawiamy wafle w lodówce pamiętajmy, aby zawsze je czymś obciążyć na górze. Unikniemy w ten sposób oddzielania się wafli od siebie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Annuar 10 września 2012 Uwielbiam Knoppersy, świetny przepis i jak zawsze cudne zdjęcie (choć nie widać warstwy czekolady). Myślę, że jest jeszcze jedna ważna rzecz, aby przepis się udał: smaczne i przede wszystkim grube wafle. W moim mieście bardzo ciężko jest takie kupić, wszędzie są takie cienkie. Dawniej nie miałam problemu z kupnem takich wafli z grubymi wgłębieniami, które moim zdaniem są najlepsze do przekładania.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

rosse 10 września 2012 Lubię wafle domowej roboty,a jeszcze Knoppers,musi być pyszne:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 10 września 2012 świetny pomysł :-) zdecydowanie do wypróbowania :-) pozdrawiam

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń