Do góry

Desery Przepis na:

Wafelki z masą z mleka w proszku

Wafelki z masą z mleka w proszku

Autor: sereberko80

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7222

Dodano: 19.06.2017

Odsłon: 10179

Smak dzieciństwa :-)

Składniki

  • miękkie masło 45 dag
  • mleko w proszku (u mnie łaciate) 35 dag
  • mleko 160ml
  • cukier 15 dag
  • kakao 2 pełne łyżki
  • wafle 5 dużych
> 6 os. 30 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Mleko należy przelać do garnka, dodaj cukier. Podgrzewać, aż cukier się rozpuści, zdjąć z ognia i wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę. Cały czas miksując, dodawać po dwie, trzy łyżki schłodzonego mleka. Gdy masa będzie gładka, zmniejszyć obroty miksera i dodać mleko w proszku. Dokładnie zmiksować.

  2. Kiedy masa będzie dokładnie wymieszana podzielić ją na dwie części. Do jednej dodać kakao i ponownie wymieszać. Pierwszy wafel połóżyć na desce do krojenia, posmarować połową kakaowego kremu,

  3. przykryć waflem i lekko docisnąć, wyłożyć połowę masy jasnej

  4. wyrównać, przykryć kolejnym waflem i ponownie lekko docisnąć. Posmarować pozostałą masą kakaową, wyrównać, docisnąć, przykryć kolejnym waflem, wyłożyć resztę jasnej masy, wyrównać, przycisnąć ostatnim waflem. Wafle należy obciążyć kolejną deską do krojenia i wstawić do lodówki przynajmniej na 2-3 godziny. Gdy masa stężeje, wafle pokroić na kwadraty lub trójkąty.

  5. Wafelki przechowywać w lodówce. Smacznego :-)

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń