Do góry

Desery Przepis na:

Wafle kokosowe

Wafle kokosowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 188 Ocena: 4331

Dodano:

Odsłon: 11494

Wafle kokosowe to szybki do zrobienia i bardzo smaczny deser, który lubią szczególnie dzieci.

Składniki

> 6 os. 30 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Na małej mocy palnika podgrzać masło, cukier i mleko, następnie dodać wiórki i zagotować.

    Gdy masa zacznie gęstnieć, a wiórki będą miękkie zdjąć z palnika i ewentualnie dodać aromat, odstawić, aby masa nieco wystygła (10 - 15 minut).

  2. Wafle smarować cienką warstwą jeszcze ciepłej masy i układać jeden na drugim. Masa powinna być ciepła, ale nie gorąca i niezbyt zimna. Zbyt gorąca za bardzo rozmoczy wafle, a zbyt zimna będzie gęsta i trudna do rozsmarowania.

    Masy wystarcza na posmarowanie opakowania kwadratowych wafli, w którym jest ich 5 sztuk.

  3. Posmarowane wafle zawinąć w folię aluminiową lub papier do pieczenia, obciążyć deską do krojenia i ewentualnie jeszcze słoikiem z przetworami lub grubą książką. Wstawić do lodówki na co najmniej 5 godzin, aby masa w waflach zastygła.

    Wafle kroić według uznania, u mnie kawałki o wymiarach 7 cm x 4 cm.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 12 grudnia 2018 Ze słodkości, to jedynie wafle mi wychodzą, no i coś bez pieczenia ;)
Pyszne wafelki, szybkie do zrobienia i jeszcze szybsze do zjedzenia :D
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń