Do góry

Desery Przepis na:

Wafle pomarańczowe

Wafle pomarańczowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 1313 Ocena: 11046

Dodano:

Odsłon: 3

Sprawdzony przepis na "Wafle pomarańczowe"

Składniki

  • opak. wafli tortowych
  • 2 galaretki pomarańczowe
  • 25 dag margaryny
  • szkl. cukru
  • 125 ml mleka. Polewa: 80 ml wody
  • czubata łyżka dobrego ciemnego kakao
  • 1/2 kostki masła
  • wiórki kokosowe do posypania
3-4 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Długo nie poleżą na talerzu, bo są naprawdę dobre. Dla mnie ważne jest też to, że się je błyskawicznie i łatwo robi. Agata Skiba  z Łabędziowa

  2. Mleko, margarynę i cukier wkładam do rondelka i gotuję, aż się połączą. Następnie wsypuję galaretki pomarańczowe, mieszam do ich całkowitego rozpuszczenia. Zostawiam do wystygnięcia.

  3. Gdy masa zacznie lekko gęstnieć, szybko przekładam nią wafle. Ta porcja wystarcza na przełożenie 4-5 wafli. Dociskam je np. deską (kładę ją na papierze), żeby dobrze się skleiły.

  4. Robię polewę: masło (można je zastąpić margaryną), wodę i kakao łączę i gotuję na małym ogniu. Mieszam, by rozbić grudki. Polewą smaruję wierzch wafli. Dekoruję wiórkami.

  5. 25 min • Porcja 330 kcal • Koszt porcji 70 gr • Przepis na 14-16 porcji.

    Źródło: Kobieta i życie

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń