Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tak naprwde to ciasto nadaje sie na kazda okazje:) ale, ze moj maz uwielbia delicje, postanowilam upiec cos specjalnie dla niego z okazji swieta Walentego:) Dekoracja nie wyszla, zbyt tepa czekolada:)
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 99
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1378
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 356
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 192
To najprostszy na świecie przepis na babeczki kakaowe. Mimo iż są proste i sz...
Odsłon: 99
Jeżeli ktoś lubi takie potrawy, polecam. W każdym regionie Polski ma inną naz...
Odsłon: 1378
Smaki dzieciństwa, często były na obiad. Są smaczne, uwielbiane przez dzieci...
Odsłon: 356
To świetny pomysł na rodzinny obiad w greckim stylu. Ta prosta w przygotowan...
Odsłon: 192
Składniki
Bialka oddzielamy od zoltek. Z bialek ubijamy sztywna piane, dodajemy cukier nadal ubijajac do zesztywnienia. Do zoltek dodajemy proszek do pieczenia i ocet mieszamy energicznie lyzka, az zoltka beda mialy konsystencje puszystej piany. Zoltka laczymy z bialkami . Do masy dodajemy make i delikatnie mieszamy lyzka. Wylewamy na wylozona papierem tortownice i pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piecu do "suchego patyczka" u mnie 20 min. Po wylaczeniu pieca nie otwieramy go zbyt szybko, aby ciasto nie opadlo zbyt mocno. Pozostawiamy do wystygniecia. Wierzchnia warstwe biszkoptu delikatnie zeskrobujemy. Z podanych skladnikow przygotowujemy poncz i nasaczamy nim biszkopt.
Smietane ubiajamy, dodajemy cukier waniliowy i ubijamy jeszcze przez sekunde. Dodajemy serek Mascarpone i mieszamy delikatnie lyzka do polaczenia masy. Calosc wykladamy na nasaczony biszkopt i wstawiamy do lodowki do czasu gdy przygotujemy warstwe z galaretki.
Galaretke przygotowujemy tak Jak podane jest na opakowaniu, pozostawiamy do wystygniecia, gdy zacznie tezec dodajemy konfiture i mieszamy do polaczenia sie z galaretka. Wylewamy na mase biala i wstawiamy do lodowki, czekamy, az stezeje.
Czekolade rozpuszczamy w kapieli wodnej i wylewamy na stezala galaretke, bardzo szybko rozprowadzamy. Ciasto jest pyszne, ale z powodu sztywnej czekolady ciezko go pokroic:) Monza rowniez przygotowac polewe wedlug wlasnego przepisu. Smacznego:)