Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowa tarta czekoladowa

Walentynkowa tarta czekoladowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 38 Ocena: 400

Dodano:

Odsłon: 292

Przepis na ciasto „wygrzebałam” w skoroszycie mamy z wycinkami z gazet. To świetny pomysł na walentynkowy deser.

Składniki

  • Składniki na ciasto:
  • 10 czubatych łyżek mąki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • ½ kostki masła
  • 1 żółtko
  • 1 łyżka rumu
  • Składniki na krem:
  • 200 g czekolady (deserowej lub mlecznej, jak wolicie)
  • 2 jajka
  • 1 szklanka śmietanki 30%
  • 6 łyżek mleka
  • Dekoracja:
  • 150 ml śmietanki 30%,
  • garść malin (mogą być mrożone)
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru
  • ozdoby czekoladowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. Z podanych składników zagniatam ciasto (wystarczy do konsystencji mokrego piasku).

  2. Ciasto wsypuję do wysmarowanej tłuszczem tortownicy w kształcie serca (długość serca 26 cm) i piekę 10 minut w temperaturze 180 stopni.

    W czasie, kiedy piecze się ciasto, przygotowuję krem. Zagotowuję śmietankę z mlekiem, ściągam z ognia i wrzucam połamaną czekoladę. Odstawiam na chwilę. Następnie mieszam do uzyskania jednolitej masy.
    Do masy wbijam jajka i całość miksuję.

  3. Krem wylewam na podpieczone ciasto i piekę ok. 20 minut.
    Kiedy ciasto wystygnie dekoruję je bitą śmietaną i czekoladą.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (45)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń