Do góry

Desery Przepis na:

WALENTYNKOWY DESER

WALENTYNKOWY DESER

Autor:

Przepisów i artykułów: 220 Ocena: 6700

Dodano:

Odsłon: 5361

Bardzo delikatna w smaku, rozpływająca się w ustach pianka z brzoskwinią-w sam raz na "Walentynkowy dese"..

Składniki

5-6 os. 30 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. BISZKOPT: białka ubijamy na sztywno i pomału dodajemy cukier, żółtka ciągle mieszając. Na koniec dodajemy mąkę wymieszaną zproszkiem do pieczenia.Pieczemy w małej tortownicy lub małej prostokątnej blaszce wyłożonej papierem dpergaminowym w tem.180 st.C przez ok. 25 minut. Po upieczeniu odklejamy papier i wkładamy biszkopt z powrotem do formy. Ciasto można nasączyć dowolnym ponczem najlepiej z dodatkiem alkoholu.

  2. PIANKA: dwie galaretki rozpuszczamy w szklance wody razem z żelatyną /należy bardzo dobrze rozpuścić żelatynę, żeby nie było grudek/.Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i tężejącą galaretkę. Miksujemy jeszcze ok. 2 minuty.

  3. Piankę wykładamy na ostudzony biszkopt i układamy pokrojone brzoskwinie. Zalewamy tężejącą brzoskwiniową galaretką.Wstawiamy do lodówki do całkowitego zatężenia. Piankę dekoryjemy w/g własnejgo uznania. Życzę SMACZNEGO!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

oliwia_winna 16 lutego 2010 no; tym razem jestem pod wrażeniem. naprawdę podoba mi się ten deser (tzn.: fotka).
dobrze, że stonowałaś z dekoracją :-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

irma 14 lutego 2010 Lasuch09 masz racje, to fajny pomysł. Można jeszcze np. upiec biszkopt, przekroić go na dwa płaty, przełożyć masą, i górny płat wykroić np. misiami czy gwiazdkami i wgłębienia zalać tężejącą galaretką, a całość zalać polewą czekoladową /coś w rodzaju delicji/. Byłby niezły tort dla dzieci na urodziny.A wycięte foremką misie upiec osobno w piekarniku. Pozdrawiam.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

lasuch-09 14 lutego 2010 Wygląda bardzo smakowicie. Podsunęłaś mi fajny pomysł na dekorowanie ciasta z galaretką. Najpierw na cieście można poukładać foremki do wyciskania ciasteczek. W środek włożyć po kawałku owocu, a następnie wlać do środka galaretkę. Gdy będzie już sztywna, zdjąć foremki i w wolne miejsce wylać galaretkę innego koloru. Będę musiała kiedyś wypróbować.

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń