Do góry

Desery Przepis na:

Walentynkowy tort

Walentynkowy tort

Autor:

Przepisów i artykułów: 261 Ocena: 2898

Dodano:

Odsłon: 106

Tort z biszkoptem, przełożony kremem serowym z borówką amerykańską. Obłożony kremem śmietankowym. Udekorowany : truskawkami, żelkami i czekoladowymi ozdobami.Tort na Dzień Św. Walentego, zrobiłam w zeszłym roku dla dzieci.

Składniki

  • BISZKOPT:
  • -7 jajek -220 g.cukru -150 g. mąki tortowej
  • -150 g. mąki ziemniaczanej -1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • NASĄCZENIE:
  • -ok.200 ml. rzadkiej frużeliny z czerwonych porzeczek
  • KREM SEROWY: -660 ml. śmietanki 30 %
  • -150 g. cukru pudru -1 śmietan-fix -500 g. sera śmietankowego
  • -250 g. serka mascarpone -30 g. żelatyny -1/2 szklanki wody
  • OWOCE:-125 g. borówki amerykańskiej
  • OBŁOŻENIE:
  • -330 ml. śmietanki 30 % -1 krem śmietankowy do tortów w proszku
  • DEKORACJE:
  • -200 g. żelków CANDI-serduszek -500 g. świeżych truskawek
  • -100 g. gorzkiej czekolady -mata silikonowa do ozdób na Walentynki
  • -200 g. białej czekolady
> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt-Ubić białka z solą i cukrem. Dodać po żółtku i ubić. Do ubitych jajek przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Lekko wymieszać łopatką. Nie mieszać długo, żeby nie opadło. Wylać do tortownicy 27 cm.wyłożonej krążkiem papieru tylko na dole. Piec ok.30 min. w 175*. Po przestygnięciu przekroić na trzy krążki.

  2. Górę biszkoptu, obrócić i włożyć do tortownicy, zabezpieczając wyżej boki.Nasączyć połową frużeliny.

  3. krem serowy-Żelatynę rozpuścić we wrzątku i schłodzić do letniego. Zimną śmietanki ubić z pudrem i fixem. Dodawać porcjami ser i zmiksować.Na koniec krótko zmiksować z żelatyną.Wyłożyć połowę na biszkopt w tortownicy.Posypać połową borówki.
    Przykryć drugim blatem biszkoptowym i nasączyć resztą frużeliny.
    Szybko wyłożyć resztę kremu i posypać resztą borówki.
    Przykryć spodem z biszkoptu, obracając dół do góry.(tort wtedy będzie równy) Schłodzić parę godzin.

  4. Po schłodzeniu, zdjąć obręcz z tortownicy i zabezpieczenia.Przełożyć na paterę.

  5. obłożenie-Zmiksować krem ze śmietanką w/g przepisu na opakowaniu. Posmarować cały tort, wyrównać. Ja dodatkowo, poklepałam całą powierzchnię, zgniecionym ręcznikiem papierowym.

  6. Na górę tortu, ułożyć żelki w kształcie serca.

  7. ozdoby czekoladowe- Białą czekoladę rozpuścić nad parą, często mieszając. Przelać do rożka papierowego, albo buteleczki z dozownikiem.Nalać do otworów w macie, kilka razy potrząsnąć. Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
    Zastygłe ozdoby wyjąć delikatnie z maty. Można niektóre pomalować, jadalnym czerwonym barwnikiem.
    Truskawki umyć, pod bieżącą wodą i osuszyć.Gorzką czekoladę rozpuścić nad parą, często mieszając. Końce truskawek maczać w czekoladzie i układać do zastygnięcia. Dodatkowo truskawki polać tą białą czekoladą za nitką.

  8. Udekorować górę tortu.
    Tort przechowywać w lodówce.

  9. Kroić ciepłym i ostrym nożem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń