Do góry

Desery Przepis na:

Walewska z sokiem pomarańczowym

Walewska z sokiem pomarańczowym

Autor: Kasiek189

Przepisów i artykułów: 131 Ocena: 643

Dodano: 16.05.2018

Odsłon: 248

Tradycyjne, lecz z nowym składnikiem, który dodaje ciastu niepowtarzalny smak.

Składniki

  • ciasto -3 szklanki mąki orkiszowej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka
  • 200 g masła
  • masa -2 budynie śmietankowe+3 szklanki soku z pomarańczy
  • ok 300 g powideł bez cukru
  • 4 białka
  • dodatki do posypania (u mnie orzechy i rodzynki)
> 6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Budyń gotujemy na soku pomarańczowym i odstawiamy do ostygnięcia.

  2. Mąkę, jaja, masło, proszek mieszamy i ugniatamy ciasto (pamiętajcie posypać lekko mąką stolnice aby nie przywarło).Dzielimy na 2 części, rozwałkujemy na placki wielkości formy do pieczenia.

  3. Powstałe placki wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia-nawijamy ciasto na wałek i przekładamy delikatnie (dla mniej wprawionych proponuje ułożyć papier na stolnicę, posypać mąką i bezpośrednio na nim rozwałkować i włożyć aby do blachy).

  4. Na oba spody nakładamy warstwę powideł. Ubijamy białka ze słodzikiem, dzielimy na pół i nakładamy na powidła. Możecie dodatkowo jeden placek posypać dodatkami lub nie.

  5. Oba placki pieczemy 20 min 180 stopni. Gdy ostygnął, na placek (ten bez dodatków) nakładamy budyń i przykrywamy go drugim.

  6. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 16 maja Trochę już późna pora, ale nawet teraz zjadłbym takie pyszne ciacho, super :D Odpowiedzi: 3 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń