Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Panna cotta to tradycyjny włoski deser, w tłumaczeniu oznaczający "gotowaną śmietankę". W mojej wersji podawany w pucharkach z musem truskawkowym - pysznyyy :)
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 106
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 439
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32603
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 71
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 103
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 106
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 439
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32603
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 71
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 103
Składniki
Żelatynę namoczyłam w gorącej wodzie (2 łyżeczki w 5 łyżkach gorącej wody - osobno na mus i osobno na panna cottę). Truskawki rozmroziłam i zmiksowałam z 3 łyżkami cukru na gładki mus, po czym dodałam do nich jedną część żelatyny (2 łyżeczki rozpuszczone w 5 łyżkach wody). Po dokładnym wymieszaniu rozlałam mus do pucharków i odstawiłam do lodówki na 30 minut (do stężenia).
Mleko z cukrem i śmietanką powoli podgrzewałam. Dodałam wydrążone nasiona wanilii i samą laskę - całość zagotowałam i natychmiast zdjęłam z ognia. Do gorącego jeszcze mleka dodałam drugą część żelatyny, całość dokładnie wymieszałam i odstawiłam do ostygnięcia.
Powoli tężejącą masę śmietanową przelałam na przygotowany wcześniej mus truskawkowy. Pucharki z deserem odstawiłam do lodówki na godzinę.