Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowa Panna Cotta

Waniliowa Panna Cotta

Autor:

Przepisów i artykułów: 279 Ocena: 1382

Dodano:

Odsłon: 291

Waniliowa Panna cotta to włoski klasyk wśród deserów znanych na całym świecie, zaraz obok tiramisu czy crème brûlée. Z języka włoskiego panna cotta oznacza dosłownie “gotowana śmietanka”. Posłodzona śmietanka i mleko, dzięki żelatynie zamieniają się w delikatną, puszystą piankę, a ziarenka wanilii nadają jej niesamowity aromat i smak.

Składniki

  • Panna Cotta:
  • 250 ml śmietanki kremówki 36%
  • 250 ml pełnego mleka
  • 80 g cukru
  • 3 łyżeczki żelatyny w proszku
  • 1 laska wanilii
  • Sos jeżynowy:
  • 200 g jeżyn
  • 2,5 łyżeczki żelatyny
  • 2 łyżki cukru*
  • 100 ml wody
5-6 os. 60 min łatwe przystępne

Przygotowanie

  1. Do rondelka wlewamy śmietanę, mleko i wodę. Dodajemy ziarenka wanilii, cukier i mieszając podgrzewamy doprowadzając do wrzenia. W tym czasie żelatynę zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Do śmietanki dodajemy rozpuszczona żelatynę i energicznie mieszamy. Silikonowe foremki wypełniamy śmietanką i odstawiamy do ostudzenia. Następnie wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.


  2. Sos jeżynowy

    Jeżyny przekładamy do rondelka, dodajemy wodę, cukier i gotujemy około 10 minut. W międzyczasie w niewielkiej ilości gorącej wody rozpuszczamy żelatynę. Ugotowane jeżyny blendujemy na mus. Sos jeżynowy przecieramy przez sito, aby pozbyć się pestek. Do sosu dodajemy żelatynę i mieszamy. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, aż sos zgęstnieje.
    Z foremek wyjmujemy panna cottę. Aby ułatwić wyjmowanie możemy zanurzyć na chwilę foremki w ciepłej wodzie. Deser podajemy z sosem jeżynowym.

    Notes

    * ilość cukru zależy od tego, jak kwaśne są jeżyny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń