Do góry

Desery Przepis na:

waniliowa pokusa

waniliowa pokusa

Autor: anetaa26

Przepisów i artykułów: 168 Ocena: 4096

Dodano: 20.02.2012

Odsłon: 18099

pyszne, mieciutkie i kaloryczne ;)

Składniki

> 6 os. > 60 min średnie przystępne

Przygotowanie

  1. biszkopt: ubic bialka, jak beda prawie sztywne dodac cukier, ubic az sie rozpusci. dodawac po 1 zoltku i krotko miksowac. dodac make zmieszana z proszkiem, wymieszac drewniana lyzka. dodac kakao wymieszac, wylac do wysmarowanej olejem blaszki, piec ok 15 min w 180 stopniach. (jesli ktos lubi wilgotne ciasta, mozna nasaczyc np. slodka kawa)

  2. krem: z mleka odlac 1 szklanke, w tym rozrobic obie maki. pozostale mleko zagotowac z cukrami, jak zacznie wrzec wlac rozrobione maki i ugotowac budyn. budyn wystudzic. zmiksowac margaryne na puch, powoli dodawac zimny budyn, miksowac.

  3. polewa: 200 g czekolady 4 lzki oleju 4 lyzki mleka- wszystko podgrzac do rozpuszczenia. na biszkoptwylozyc krem, na krem rozpuszczona czekolade, wstawic do lodowki na ok 2h.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anetaa26 21 lutego 2012 ja raz zrobilam krem z gotowych budyni, ale sie rozlewal- ten jest gesty, taki jaki byc powinien :) mozna dodawac rozne aromaty wtedy zmienimy jego smak :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ik-a 20 lutego 2012 Wygląda pysznie. Już w ulubionych :-) Goramarcina, polecam taki właśnie budyń zrobiony samodzielnie. Niczym nie ustępuje w smaku temu kupnemu jeśli oczywiście pamięta się o cukrze waniliowym, nie jest pracochłonny, i na pewno zdrowszy od tego ze sklepu. Pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

goramarcina1 20 lutego 2012 Najbardziej zaciekawił mnie krem - robię z gotowych budyni ,ale coś ostatnio mi nie wychodzi - wypróbuję twój i nawet nigdy nie pomyślałam,że mogę budyń zrobić sama .Dzięki ci za inspiracje

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń