Do góry

Desery Przepis na:

Waniliowa tarta

Przepis dnia 2017-10-16
Waniliowa tarta

Autor:

Przepisów i artykułów: 394 Ocena: 4635

Dodano:

Odsłon: 3484

Wspaniała tarta do filiżanki kawy :)

Składniki

  • Składniki na tartę;
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 surowe żółtko
  • 1/2 kostki margaryny
  • 2 łyżki cukru
  • Masa na wierzch;
  • 1 mały budyń waniliowy, 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru, 1 surowe żółtko
  • 5 kropel ekstraktu z wanilii, 1/3 słoiczka pigwy w syropie
  • 3 połówki dużych jabłek, cynamon
5-6 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Mąkę należy przesiać. Na stolnicy do przesianej mąki, wrzucić margarynę i cukier, posiekać nożem. Wlać żółtko. Masę zagnieść na jednolitą masę. Owinąć we folię i umieścić w lodówce na 1/2 godziny. Po tym czasie ciasto rozwałkować, na podsypanej mąką stolnicy. Wykleić ciastem formę o średnicy 22 cm. Dno nakłuć widelcem i piec 15 minut w 170 *C


    Budyń gotujemy w/g przepisu na opakowaniu. Czyli potrzebujemy dwie szklanki mleka i dwie łyżki cukru. Do gotującego się budyniu dodajemy surowe żółtko, ekstrakt i wanilii.

    Na dno upieczonego ciasta wykładamy odsączoną pigwę, na nią wylewamy budyń (może być gorący lub ciepły). Układamy połówki jabłek, które kroimy i posypujemy cynamonem.
    Zostało mi trochę ciasta i wykroiłam z niego serduszka.
    pieczemy 160*C - 15 minut

    Pigwa w syropie daje lekko kwaskowaty smak. Uważam, że jest to nieodzowny składnik w tym przypadku. Zamiast niej, można dać inny owoc np; truskawki lub maliny

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń