Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 105
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 437
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32598
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 69
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 97
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 105
Pyszne ciasteczka mojego dzieciństwa
Odsłon: 437
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32598
Klasyczna włoska pizza z bogatym połączeniem czterech rodzajów sera na chrupi...
Odsłon: 69
Shot na wzmocnienie odporności zrobiłam z kurkumą, świeżym imbirem, sokiem z...
Odsłon: 97
Składniki
Czas przygotowania: 1 godzina (bez suszenia ciastek). 1 sztuka: 45 kcal. Cena sztuki: 0,05 zł
Dzień wcześniej: białka wymieszaj z sokiem cytrynowym i szczyptą soli. Ubij na sztywno. W czasie ubijania porcjami dodaj cukier. Kiedy cukier rozpuści się, a piana będzie sztywna i lśniąca, delikatnie wymieszaj bezę z mąką ziemniaczaną i likierem.
Jeśli chcesz by ciastka miały różne kolory, podziel masę bezową na kilka części. Do jednej dodaj kakao lub kawę rozpuszczalną wymieszaną z odrobiną wrzątku.
Do kolejnych porcji bezy możesz dodać syrop z jagód, wiśni, pomarańczy albo likier miętowy.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 125 st. Masę bezową porcjami wkładaj do szprycy cukierniczej z małym okrągłym otworkiem. Dwie blachy z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Wyciśnij na nie małe porcje bezy, najlepiej formując przy tym krążki.
Blachy wstaw do piekarnika. Bezy susz około 45 minut, po tym czasie zmniejsz temperaturę w piekarniku do 100 st.i susz ciastka jeszcze godzinę. Gotowe bezy wystudź w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Potem wyjmij i odstaw na noc, by zupełnie ostygły.
Następnego dnia: lukier lub polewę czekoladową stop według przepisu podanego na opakowaniu. Posmaruj nią ciastka. Ułóż bezy jedna na drugiej i uformuj kilka stosów. Udekoruj je drobnymi owocami. Odstaw do zastygnięcia polewy.Źródło: Tina