Do góry

Desery Przepis na:

waniliowe ciasteczka Nigelli

waniliowe ciasteczka Nigelli

Autor:

Przepisów i artykułów: 238 Ocena: 2432

Dodano:

Odsłon: 7184

Każda okazja dobra do zrobienia słodkości. Te ciasteczka są kruche. Delikatne. Waniliowe lekko. Od Nigelli Lawson.

Składniki

  • 200 g mąki pszennej tortowej
  • 90 g miękkiego masła
  • 100 g drobnego cukru
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
3-4 os. 60 min łatwe tanie

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewam do 180 stopni Celsjusza. Blachę wykładam papierem do pieczenia.

    Masło ucieram z cukrem na puszystą masę. Dodaję jajo z ekstraktem i ubijam do połączenia. Następnie dodaję przesianą z proszkiem do pieczenia i solą mąkę /w kilku partiach/ cały czas miksując, do dokładnego połączenia.

    Ciasto dzielę na 2 części. Owijam w folię i chłodzę w lodówce /minimum 30 minut/.

  2. Po upływie około godziny wyjmuję pierwszą partię ciasta. Rozwałkowuję na oprószonym mąką blacie /Nigella sugeruje 5 mm – mi wyszły krzywusy, dlatego część się spiekła/.
    Foremką wycinam ciastka i układam na blasze. Ścinki ponownie zagniata, wałkuję i wycinam – do zużycia ciasta.

    Piekę pierwszą partię około 10 minut. Do zezłocenia /ciacha w środku powinny być miękkie – stwardnieją podczas studzenia/.

    Czynności powtarzam z drugą porcją ciasta.

    Studzę ciastka na metalowej kratce. Oprószam cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń