Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Waniliowe cząstki dyni w sosie miętowym"
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7781
Godna polecenia konserwa z szynki wieprzowej z galaretką w słoiczku. Idealna...
Odsłon: 32778
Przepis dnia
Bardzo smaczna, soczysta wędlinka uwędzona metodą garnkową, w garnku.
Odsłon: 534
Idealne danie na majówkę!
Odsłon: 81
Sałatka Zielonej Bogini: nazwa wszystko wyjaśnia, bo chyba nie można przygoto...
Odsłon: 7781
Składniki
Dynię pokrój na cząstki, oczyść. Kardamon oczyść z zielonych łupinek, a następnie roztłucz w moździerzu. Laskę wanilii rozetnij, zeskrob rdzeń. Przygotowane przyprawy wymieszaj z solą, pieprzem oraz 4–5 łyżkami oleju.
Cząstki dyni posmaruj przygotowaną marynatą. Ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 st. Piecz 20 minut.
W tym czasie ryż wsyp na posolony wrzątek i ugotuj go według przepisu podanego na opakowaniu. Szalotkę obierz, posiekaj, zeszklij na pozostałym oleju. Dodaj czosnek przeciśnij przez praskę. Chwilę razem podsmaż. Posyp ziołami prowansalskimi.
Świeże zioła posiekaj, odłóż łyżkę (do dekoracji), a resztę wsyp na patelnię. Wlej bulion. Gotuj 4–5 minut.
Mąkę ziemniaczaną wymieszaj z odrobiną wody. Wlej na patelnię, gotuj, mieszając, aż sos zacznie gęstnieć. Wtedy domieszaj kozi serek. Przypraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Cząstki dyni polej sosem. Podawaj z ryżem. Posyp odłożonymi ziołami.
ok. 40 minut. 1 porcja ok. 500 kcalŹródło: Tina