Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Waniliowe oponki"
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 113
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 261
Bowl to świetne rozwiązanie na proste, szybkie i pożywne posiłki, które możem...
Odsłon: 113
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 261
Składniki
Mąkę przesiej na stolnicę, dodaj śmietanę oraz masło pokrojone na kawałki. posiekaj nożem, a gdy powstaną grudki, szybko zagnieć jednolite, gładkie ciasto.
Przygotowane ciasto podziel na porcje. Każdą z nich rozwałkuj, lekko podsypując mąką. Potem powycinaj krążki o średnicy ok. 5 cm. W każdym ciastku wytnij otworek. Skrawki ciasta ponownie zagnieć i przygotuj kolejne ciasteczka.
Oponki ułóż na blachach przykrytych pergaminem. Kolejno wstawiaj je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 175 st. Piecz po ok. 20 minut. Odłóż do wystudzenia. Cukier puder utrzyj z likierem na gęsty, gładki lukier. Posmaruj nim oponki. Ciastka posyp grubym cukrem.
ok. 90 minut, 1 sztuka ok. 80 kcal.Źródło: Tina