Do góry

Dania główne Przepis na:

Waniliowe tartaletki

Waniliowe tartaletki

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 1

Smaczny pomysł na "Waniliowe tartaletki"

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 15 dag cukru
  • 1 jajko
  • 11 dag masła
  • 300 ml mleka
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 1 op. budyniu waniliowego
  • 150 ml kwaśnej śmietany 18 proc
  • 30 dag truskawek
  • 1 op. galaretki truskawkowej
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Czas ok. 50 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 zł.

  2. Krok pierwszy . Mąkę przesiej na stolnicę. Dodaj 11 dag cukru, jedno całe jajko oraz masło. Szybko zagnieć kruche i ela styczne ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią, odłóż do lodówki na minimum 60 minut.

  3. Krok drugi . Schłodzone ciasto rozwałkuj na płat o grubości 4 mm. Wykrój kółe czka. Wylep nimi foremki do tartaletek. Spody z ciasta ponakłuwaj widelcem. Foremki wstaw do piekarnika. Piecz 15 min w 200 st.

  4. Krok trzeci . Korpusy przestudź, wyjmij z foremek. Ugotuj budyń z mleka, reszty cukru, cukru waniliowego i proszku budyniowego. Mieszając, ostudź. Połącz ze śmietaną. Przygotowanym kremem napełnij korpusy.

  5. Krok czwarty. Truskawki opłucz, osusz, pozbaw szypułek. Pokrój owoce w plasterki, rozłóż na tężejącym kremie. Ga laretkę rozpuść w po- łowie przewidzianej ilości wody. Posmaruj owoce, zastudź.

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń