Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Waniliowy creme brulée"
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 186
Polecam.
Odsłon: 878
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 181
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9288
Pomysł na tę zupę to wynik sporej ilości mięsa i kości pozostałych z pieczone...
Odsłon: 186
Polecam.
Odsłon: 878
Świetny i prosty przepis na rogaliki. Robi się je błyskawicznie, praktycznie...
Odsłon: 181
Dzisiaj łazanki , zapewne wszyscy znacie. Można przygotować z kapusty kiszone...
Odsłon: 9288
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 180 st. C. Przekrój laskę wanilii wzdłuż na pół i czubkiem noża wyjmij ziarenka. Śmietanę z laską wanilii podgrzej w rondelku na wolnym ogniu. Nie gotuj!
Wymieszaj żółtka z cukrem i ziarnami wanilii w salaterce. Dodaj ciepłą śmietanę. Naczynie z kremem włóż na 10 minut do gorącej kąpieli wodnej. Kiedy krem zgęstnieje, wyjmij naczynie z kąpieli wodnej i usuń laskę wanilii.
Przelej krem do 6 foremek i umieść je w naczyniu żaroodpornym w kąpieli wodnej (poziom wody powinien sięgać do połowy jego wysokości). Wstaw do piekarnika na 20 minut.
Następnie ochłódź do temperatury pokojowej, po czym wstaw na co najmniej 5 godzin do lodówki (a najlepiej na noc). Przed podaniem posyp brązowym cukrem i włóż na 10 minut do piekarnika z uruchomionym grillem (z termoobiegiem).Źródło: Olivia